Text

http://www.msg-cyber.blogspot.com/
Welcome to MSG Cyber
Selamat Datang ke MSG Cyber

Wednesday, April 11, 2012

Rahsia Muka Manis

ASSALAMUALAIKUM SEMUA


Hari ini saya hendak kongsikan satu info yang menarik iaitu rahsia muka manis... semoga pengkongsian yang ringkas ni memberi manfaat kepada para pembaca yang membacanya... Selamat membaca... :)


Rahsia Muka Manis
Klik pada image untuk mendapatkan paparan yang lebih besar dan jelas


Abu Yazid Al-Busthami, seorang pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut. Dengan murung lelaki itu mengadu, “Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?”

Sang Guru menjawab sederhana, “Perbaiki penampilanmu dan ubahlah riak mukamu. Kau tahu Rasulullah s.a.w. adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah s.a.w. salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya.’

Lelaki itu tertunduk. Ia pun berjanji akan memperbaiki penampilanya. Mulai hari itu, wajahnya sentiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh.

Alhamdulillah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah. Sikapnya ramah, wajahnya sentiasa menguntum senyum bersahabat. Riak mukanya berseri.

Dari Majalah IMAN Bil: No 2

5 comments:

  1. masyaAllah.. thx for sharing.. ;)

    ReplyDelete
  2. Kita kenalah sentiasa bermuka manis ^_^
    ukirkan senyuman pd wajah
    senyuman itu sedekah.. thanks 4 good info...

    ReplyDelete

MSG-Zone

Sports - Football : Click Picture to Go Site Page

Best Red yellow
PhotobucketPhotobucket PhotobucketPhotobucket