Text

http://www.msg-cyber.blogspot.com/
Welcome to MSG Cyber
Selamat Datang ke MSG Cyber

Friday, February 10, 2012

Ubat Penyakit Dengki

Assalamualaikum Semua

Berjumpa kembali setelah sekian lama menyepikan diri... mari kita teruskan dengan pengkongsian ilmu. Kali Ini saya ingin kongsikan ubat penyakit dengki. Apakah ramuannya? untuk ketahui kenalah baca sampai habis... Membaca dapat menajamkan otak kita untuk berfikir. Semoga pengkongsian ini memberi manfaat kepada anda semua.. Insya-Allah


Ubat Penyakit Dengki
Klik pada image untuk mendapatkan paparan yang lebih besar dan jelas

1. Sentiasa bersyukur dengan segala nikmat yang Allah s.w.t. pinjamkan. Biasanya kalau tak bersyukur nanti ada rasa tak puas hati tengok kejayaan orang lain.

2. Selalulah melakukan amal soleh dan membantu orang yang memerlukan. Biasanya kalau tak beramal soleh nanti maksiat pula yang dating dekat kita.

3. Perlu ingat setiap masa bahawa rasa dengki itu akan merosakkan amal kebajikkan. Biasanya kalau tak ingat begitu nanti kita lebih suka buat maksiat daripada amal kebajikkan.

4. Tekun dan berusaha mencari rezeki yang halal. Biasanya kalau kita berusaha untuk sesuatu yang haram nanti kita terjerumus ke lembah hina.

5. Berbaik sangka terhadap orang lain dalam setiap tindakkan. Biasanya kalau kita berburuk sangka nanti orang lain akan menjauhi kita.

6. Selalulah mengikat silaturahim dan saling bantu-menbatu antara satu sama lain. Biasanya kalau tidak berbuat begitu nanti tiada siapa yang mahu berkawan dengan kita.

7. Sentiasa menjaga perkataan dan perbuatan daripada menyinggung perasaan orang lain. Biasanya kalau kita bersikap kasar nanti kita akan hilang kawan dan saudara mara.
   Dari Majalah Gen-Q Isu 05.

No comments:

Post a Comment

MSG-Zone

Sports - Football : Click Picture to Go Site Page

Best Red yellow
PhotobucketPhotobucket PhotobucketPhotobucket