Text

http://www.msg-cyber.blogspot.com/
Welcome to MSG Cyber
Selamat Datang ke MSG Cyber

Wednesday, June 29, 2011

Peristiwa yang Dianggap Fantasi Dalam Peristiwa Mikraj

Assalamualaikum Semua.... :)

Entri sebelum ini berkaitan info Israk dan Mikraj. Namun entri kali ini akan memaparkan peristiwa yang dianggap Fantasi dalam peristiwa Mikraj. Semoga kita dapat mempelajari dari peristiwa Mikraj ini. Mari kita baca dan sebarkan kepada kawan-kawan....Peristiwa yang Dianggap Fantasi 
Dalam Peristiwa Mikraj


 Klik pada image untuk mendapatkan paparan yang lebih besar dan jelasPERISTIWA YANG DIANGGAP FANTASI DALAM PERISTIWA MIKRAJ

Peristiwa
Maksud
1.
Baginda ditawarkan susu dan arak, lalu Baginda memilih susu.
Rasullah s.a.w. telah memilih dan menepati fitrah.
2.
Baginda melihat empat batang sungai di syurga. Dua daripadanya adalah sungai yang zahir (sungai Nil dan sungai Furat).
Risalah Islam akan menapak ke lembah-lembah yang subur di sepanjang Nil dan Furat dan penduduknya akan menjadi pembawa risalah Islam generasi demi generasi.
3.
Baginda melihat orang yang mempunyai muncung seperti muncung unta dan mereka memasukan ke dalam mulut kepingan api lalu keluar semula dari dubur mereka.
Orang yang memakan harta anak yatim secara zalim.
4.
Baginda melihat orang yang mempunyai perut yang besar sehingga tidak dapat bergerak dari tempat duduk mereka.
Orang yang memakan riba.
5.
Baginda melihat orang yang di tangan mereka memegang daging yang baik sementara di sebelah lagi memegang daging yang busuk. Lalu dimakan daging yang busuk dan ditinggalkan daging yang baik.
Orang yang melakukan zina.
6.
Baginda melihat kaum yang sedang bertanam dan terus menuai haisl tanaman mereka. Apabila dituai, hasil (buah) yang baru keluar semula seolah-olah belum lagi dituai.
Golongan yang berjihad fi sabilillah yang digandakan pahala kebajikan sebanyak 700 kali ganda bahkan sehingga gandaan yang lebih banyak.
7.
Baginda melihat sekumpulan orang yang sedang memecahkan kepala mereka. Setiap kali dipecahkan, kepala mereka sembuh kembali, lalu dipecahkan semula.
Orang yang berat kepala untuk tunduk dan sujud kepada Allah s.w.t.
8.
Baginda melihat orang yang hanya menutup kemaluan mereka (qubul dan dubur) dengan secebiskan. Mereka dihalau seperti binatang ternakkan lalu memakan bara api dan batu mereka.
Orang yang tidak mengeluarkan zakat harta.
9.
Baginda melihat seoranglelaki yang menghapuskan seberkas kayu dan dia tidak terdaya untuk memikulnya, tapi ditambah lagi dengan kayu yang lain.
Orang yang tidak dapat menunaikan amanah tetapi masih menerima amanah amanah yang lain.
10.
Baginda melihat satu kaum yang sedang menggunting lidah dan bibir mereka dengan penggunting besi berkali-kali. Setiap kali digunting, lidah dan bibir mereka kembali seperti biasa.
Orang yang menfitnah dan mengatakan sesuatu yang dia sendiri tidak melakukannya.

Peristiwa dan keadaan di atas merupakan satu kebenaran yang benar-benar berlaku. Namun, orang Quraisy dengan keegoan dan kesombongan mereka telah menolak (peristiwa Israk) mentah-mentah dan menganggap ia merupakan sesuatu yang bersifat mimpi dan fantasi.

 Dari Majalah Solusi keluaran Isu 30.

2 comments:

  1. entri yg sgt berguna utk kita elak daripada melakukan kesalahan2 yang boleh mengundang azab Allah di akhirat kelak...TQ

    ReplyDelete
  2. @Mohd Yusuf Welcome... Sekadar berkongsi info pada semua.... :)

    ReplyDelete

MSG-Zone

Sports - Football : Click Picture to Go Site Page

Best Red yellow
PhotobucketPhotobucket PhotobucketPhotobucket